Tips for bedre trening

Her er noen tips for treningene:

FØR TRENING:
• Møt opp i god tid før trening, luft hunden din og sett opp ev. stol/bur/vann etc.
• Gå gjerne rundt banen, men ikke tillat hunden å få gjøre fra seg på banen eller alt for nær den – det frister andre hunder til det samme, og vi får markering og snusing når vi egentlig skal trene!
• Ikke la hundene hilse eller leke med hverandre før trening – da har får de ofte lyst til å stikke av og leke med hverandre når de egentlig skal trene. Bruk tiden på å leke med hunden din selv, og få kontakt med hunden så den synes DU er morsom og får lyst til å trene mer med deg!
• Sett hunden din inn i bilen/buret og møt opp uten hund til treningens start.
I LØPET AV TRENINGEN:

1. Treningen starter med at alle hjelper til å bygge/bygge om banene og ev. setter opp gjerder. Det er både lette og tunge ting å løfte – ta det du vet du klarer, og bær tunge ting sammen! Si ifra til instruktøren om du har spesielle problemer du trenger å ta hensyn til, så hjelper vi deg med å finne oppgaver du klarer!
2. Etter byggingen samles vi for informasjon om kveldens trening og briefing: det betyr å øve seg på hva du skal gjøre på banen. Briefingen er det viktigste vi gjør på hele treningen, så bruk tiden godt! På stevner er det ca. 10 min briefing for en bane som tar 30-40 sek.!
3. Så deler vi opp i grupper og treningen starter! For hver gang vi bytter bane setter vi av tid til å briefe først, slik at du slipper å huske alle banene samtidig.
4. La hunden få ro i pausene så den ikke blir sliten til neste økt. Sjekk først om den må tisse, sett den så i bilen eller i buret og gi den vann. Da blir du fri til å hjelpe de andre!
5. Det er viktig at dere hjelper hverandre når dere har satt bort egen hund – plukk opp revne hindere, hold pølseduken, demp vippa, vær lokkeperson og fyll på godbitskål etc. Vær våken og se på hva som skjer – og si hva du ser! Når har hunden det ekstra gøy, når fungerer det flott, når skjedde det noe uventet, og hva så du at skjedde… For deg på sidelinjen er det mye lettere å se hva som skjer enn for dem som er ute på banen. Samtidig lærer du mye mer!
6. Når treningen er ferdig, settes hundene i bilene/bur og vi samles for ev. informasjon/lekser til neste gang, og rydding/ombygging av banen.
7. Når dere rydder – sett hindrene forsiktig på sin rette plass – det er trangt i containeren, og om ting bare slenges inn blir mye ødelagt, og neste gruppe får ikke plass til å komme frem til det de vil bruke hvis de bare skal ha ut noen få ting.
8. Både containeren og bommen skal låses hvis dere er med i dagens siste gruppe!
9. Sørg for at du får med deg alle dine ting, PLUKK OPP ETTER DEG OG HUNDEN DIN, og IKKE GLEM Å TA MED DEG DINE BRUKTE HUNDEPOSER!!!

ALLER VIKTIGST: HA DET GØY SAMMEN MED HUNDEN DIN PÅ AGILITYEN!!!
Generelle treningstips for Agilitytreningene:

• Hver gang du skal gå mer enn to hindere med hunden din, skal du først planlegge hva du vil gjøre og øve deg på hver bevegelse! Briefingen er mye viktigere enn det du gjør med hunden på banen! Hvis du er sikker i bevegelsene dine og gjør alt riktig mens hunden er på banen, vil den lære mye raskere og få en mye bedre trening. Hundene blir frustrert når vi er usikre og improviserer på banen, eller har dårlig føring og timing på signalene våre. Da kan de bli usikre, få lyst til å finne på noe morsommere og stikke av, bjeffe og ”kjefte” på deg etc. Når du fører unøyaktig vil også hunden lettere rive hindere fordi den må se etter deg i luften, eller gå feil løype på banen – og det kan den ikke noe for! I og med at vi må unngå bjeffing så mye vi kan, jobber vi ekstra godt med briefingen.

• Vi belønner mye i starten, slik at hunden får et ekstra godt inntrykk av treningen og hindrene og blir ekstra motivert for å trene og følge med på deg på banen. Da blir det mye lettere å redusere belønningsfrekvensen raskt uten at hunden synker i motivasjon. Når noen vil spare på belønningen fra starten av, ser vi at hundene ikke så lett får den høye motivasjonen som gjør at selve det å trene blir en belønning i seg selv. Vi bruker mest godbiter i starten fordi det roer ned hunden og gjør det enklere for den å tenke på alt det nye – leker fører gjerne til at den blir mer opphisset, og da blir det vanskeligere å konsentrere seg. Vi bruker mer leker senere for å få full fart, etter at hunden har lært hindrene! Det blir mye godbiter i starten, og de må være gode nok til å utkonkurrere lysten til å leke med de andre hundene. Tenk derfor på hva du gir hunden så den ikke får vondt i magen!

• Finn ut minst 4 ulike ting hunden din synes er topp belønning, selv når det er forstyrrelser i nærheten som frister den! Det kan være ulike typer favorittgodbiter, ulike typer lek og lekegjenstander, kos, løpe sammen med deg etc. Ta alltid med deg flere ulike typer belønning på trening – hunden kan gå lei av bare en type når den blir sliten.

• Husk at alt du ber hunden din om å gjøre skal være lystbetont, og den skal få god belønning for å samarbeide!  Hvis hunden er usikker, ikke press den – det du ber den om skal være morsomt og oppleves trygt! La den få tid på seg og vær rolig og blid selv! Om du gjerne vil at den skal gjennomføre noe den er redd for, del opp oppgaven i små mikroskritt og forenkle oppgaven så mye at du er sikker på at den klarer litt av gangen. Belønn masse til hunden er trygg! Det er utrolig hvor mye hundene tør til slutt!

• Hvis hunden blir skremt, vær selv helt rolig og blid – IKKE TRØST!!! Ros heller hunden for at den turte å prøve! Om du er blid, ler og roser kan det umulig være så skummelt! Om du trøster, bekrefter du bare hundens redsel.

• Hvis du er flink til å belønne, føre og å forklare for hunden trinn for trinn hva den skal gjøre, kan du til slutt få en hund som synes dette er verdens morsomste aktivitet, og der det å få fortsette å trene er en belønning i seg selv!

• DET VIKTIGSTE ER Å HA DET GØY SAMMEN MED HUNDEN DIN! Gratuler deg selv når hunden ser opp på deg med et uttrykk som sier: ”Nå har vi det GØY sammen!”
Tips om hvordan du kan forberede hunden din best mulig til agilitytreningene hjemme:

Det er utrolig mye du kan gjøre hjemme uten noe spesielt utstyr – og det betyr mye for hvor raskt hunden lærer mer på agilitybanen! Mange steder anbefales det at man trener minst to ganger i uken for å få virkelig rask fremgang. Det fine med det er at du slett ikke trenger å trene bare agility – bare tren NOE!
Det viktigste du gjør er å lære hunden din å like å trene og lære nye ting sammen med deg!

• Lek mye med hunden din så den forbinder deg med alt som er gøy!
• Gå ut i verden og opplev den sammen!
• Tren innkalling i alle mulige situasjoner og med stadig økende forstyrrelser.
• Bruk mye tid på å miljøtrene hunden din – ta den med på tog/buss/trikk, eller sett dere på steder med mye forstyrrelser som for eksempel på togstasjoner og se på livet sammen, stille og rolig! Bli der og vær selv rolig og avslappet til hunden roer seg helt ned. Blir hunden redd, gå litt unna, la den få tid til å se an det skumle fra litt avstand og roe seg før du nærmer deg igjen.
• Bruk et åpent bur i stuen som koselig seng/hule og sted for å få tyggeben, så den lærer å kose seg og roe seg i bur. Bruk et overdekket bur på trening/stevne så hunden kan kose seg i sin hule og føle seg trygg for at andre hunder ikke kan nå den – da kan den hvile mye bedre i pausene. Alle hunder har rovdyrets sanser i seg. Når de bare står bundet, kan andre kanskje nå dem hele tiden, og det gjør det umulig for dem å falle helt til ro. I en lukket hule er de trygge! Når du dekker over buret blir det til en hule for hunden der den ikke kan sees og dermed ikke nåes.
• Tren bevisst på ro – alle hunder klarer å være aktive helt av seg selv – å falle til ro raskt i alle situasjoner må de lære seg. På trening og stevner har vi korte, intense treningsøkter som krever maksimalt av hunden, med lange pauser i mellom. De må både trene og hvile midt i masse kaos av andre hunder og mennesker. Hvis hunden lærer å roe seg ned raskt og hvile uansett situasjon, orker den mer når det blir deres tur på banen, og den klarer lettere å fokusere og konsentrere seg! Bruk også rolige pauser når du trener hjemme, og lag en fast rutine for pausen – legg hunden for eksempel alltid på et teppe eller i et bur! Ha vann tilgjengelig i pausene!
• Lær hunden å løpe raskt rett fremover foran deg på kommando ”frem”, bruk et synlig mål som en leke eller godbitskål/target. Lær hunden å like å løpe raskt – men helst på jevnt underlag!
• Lær hunden å følge dine bevegelser når dere løper sammen, både rett frem og i svinger. 
• Tren start-trening: hunden skal kunne stå/sitte stille, men sitrende klar der du plasserer den, og vente til du har sagt for eksempel klar-ferdig-GÅ! Så skal den rase av gårde i toppfart! Bruk et fristende, synlig mål. Start sammen med hunden mest, men lær den også å bli sittende mens du går litt unna. Gå ofte tilbake og belønn at den blir sittende, og så kan du av og til la den starte!
• La hunden få hoppe opp og balansere på trygge ting du finner på tur, som steiner, benker og lave murer. Tren at den skal bli sittende oppå noe til du gir den kommando om å hoppe ned.
• Lær hunden din å gå i nettingtrapper og ta heis (lær den å sitte pent mens heisen går).
• Gå gjerne tur ut på flytebrygger så hunden venner seg til bevegelig underlag.
• Lær hunden din å sitte ”bamse” – det styrker ryggen!
• Gå regelmessig tur i ujevnt terreng – det styrker hele hundens kropp!
• La hunden selv finne ut hva den må gjøre når den går rundt en stolpe på tur og båndet holder den igjen.
• Lær den også å gå rundt ting på kommando! Sett opp to stoler eller lignende og lær hunden å gå i 8-tall rundt dem.
• Gi hunden tenkeoppgaver – som å finne en godbit eller leke som du gjemmer et sted inne eller ute, la den gå spor og finne et familiemedlem som har gjemt seg ute i skogen, la den snuse seg frem til en godbit gjemt under en av flere kopper, lær den triks: rulle rundt, rygge, gå på to, hente ting, være postbud, trekke vogn, hoppe gjennom ring, gå slalom mellom dine ben, etc. Begynn å trene Freestyle med hunden din – det er dans til musikk med triks og lydighet!
 
Enkle agility-hindere du kan lage hjemme:

Hvis du gjerne vil trene oftere på agilityhindere, har vi trening flere dager i uken i sommerhalvåret, men du kan også bygge deg enkle hindere eller til og med en liten agilitybane hjemme:

• Sett opp en slalom hjemme med pinner/skistaver eller lignende i hagen hvis du har, og tren! Bruk helt lik avstand mellom hver pinne – reglene sier det kan være 50-65 cm avstand. De fleste klubbene har en slalom med 50 cm og en slalom med 60 cm avstand. Om du ikke har hage, kan du lage en innendørs slalom ved å bore hull i en passe tykk planke og sette pinner nedi hullene.

• Sett opp et lite hinder – en langkost oppå to bøtter/isbokser er flott! Tren hunden til å løpe frem og hoppe hinderet i hele hagens lengde – bruk target – et synlig mål bak hinderet! Det kan være en leke, godbitskål etc. Tren også hunden til å hoppe hinderet og kjapt løpe rundt det og tilbake mot deg med kortest mulig sving! Med to eller flere hindere er det utrolig mye du kan finne på av kombinasjoner!

• Tren felt til felthinderne ved å la hunden balansere på en planke på bakken og stoppe riktig på endene, eller å stoppe riktig i enden av en trapp. Vippe kan lages slik vi gjør på kurset – en lang planke som ligger oppå på en rund stokk så den vipper litt.

• Om sommeren selges det ofte leketunneler til barn rimelig. Heng vannkanner i tau som vekter ved endene så ikke den ruller av gårde, og la hunden kose seg med å løpe i tunnelen!

• Nå har du allerede forslag til hindere til en hel liten bane og gir deg utrolig mye å trene på!

• Tren fremadsending i hele hagens lengde til hvert hinder! Har du stor hage? – Din utfordring! Hvis du får hunden til å ha et sug frem til alle typer hindere, slik at alle blir like store favoritthindere, blir den enklere å sende foran deg og føre i en bane! Du trenger fremadsendinger for å selv kunne plassere deg lurt til neste del av banen.

• I klubben har vi snekret og laget en del hindere selv, og de har vi tegninger på. Ellers har vi bestilt hindere fra ulike steder som vi kan formidle adressen til om du virkelig blir hekta!

GÅ GJERNE PÅ STEVNER OG SE OG LÆR – DET ER UTROLIG MYE Å LÆRE AV Å SE ANDRE GÅ AGILITY! Tegn gjerne opp banene eller artige kombinasjoner som du kan bruke på treningene etterpå!

AGILITY ER GØY!!!
 

Lykke til med treningen!

Hilsen Anne Christine og Sofus!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s