Slutt-å- bjeffe-trening

Her er noen tips til hva dere kan gjøre for å jobbe med å redusere bjeffing/hyling/piping

BJEFFING:

Vi har en utendørs bane der vi må holde hundene stille for å få lov til å trene. Derfor må vi tenke på dette med bjeffing hele tiden, trene bevisst med hundene både på banen og i alle pausene, og lære dem at det lønner seg å være stille og rolig. Hunder gjentar det som lønner seg, og lærer lønnsomme ting raskere enn om de får kjeft. Hva du gjør hjemme ellers i uken har også mye å si!

Noen hunder har lettere for å bjeffe enn andre, men alle hunder klarer å være stille hvis de føler seg komfortable og rolige. Høylydt bjeffing og uling starter ofte med små frustrasjonspip, så det er like greit å jobbe med pipingen med det samme.

Lag en fast rutine som du alltid følger på trening når du finner ut noe som fungerer – rutiner gir trygghet for hunden!

FOR HUNDER SOM VENTER I BILEN:

• Om du har en hund som kan bjeffe i bilen – still bilen langt nede på P-plassen (nær bommen). Der vil den lille åsen skjerme for lyden så ikke naboene hører dem. Det er viktigere enn at du må gå litt lenger for å hente den!

• Parker med god avstand til hverandre, og ikke gå tett inntil andres biler på vei til/fra banen, så ikke hundene føler at de må vokte bilene.

NÅR DU KOMMER TIL BANEN – PÅ TRENING ELLER STEVNE:

• Sett opp alt ditt utstyr før du tar hunden ut av bilen, så alt er klart når du henter den.

• Ikke la hundene hilse eller leke med andre hunder før og etter trening på treningsplassen – da vil de huske dette til neste gang de kommer til banen og lettere hisse seg opp. Du har hver dag hele resten av uken til sosial trening – avtal heller å møtes til tur med dine treningskamerater en annen dag!

• Hold god avstand til alle andre hunder langs banen og ved passeringer – mange er ekstra opphisset fordi de gleder seg, og det kan fort bli gruff.

• Lei hunden i KORT bånd – å holde ytterst i et vanlig leiebånd på 1,5-2 meter gir hunden 3-4 meters radius, i tillegg til at du kan bli rykket ut av balanse om den bråstarter – da har den over 5 meters radius og kan finne på utrolig mye som du ikke kan kontrollere! 50 cm bånd holder lenge på en stor hund! Når du skal lufte den må du uansett gå litt unna banen, og da kan du gi ut på linen når du vet at du har god avstand til de andre.
• Finn ut hva din hund trenger å gjøre for å roe seg raskt når den kommer til banen:
o Noen hunder trenger å gå rundt banen og bli kjent med den for å føle seg trygge.
o Hunder som liker å vokte området bør kanskje heller komme ut av bilen først når de fleste andre har kommet, så de ikke får så stort eierskap til stedet.
o Mange hunder gruffer lettere i bånd enn løs, men vi har ikke mulighet til å la dem gå løs her – så da må du ta andre hensyn. Hold god avstand til de andre og belønn alt den gjør som er positivt og rolig!
o Vi har erfart at det kan hjelpe å gå tur sammen utenom trening hvis det er visse hunder din hund blir usikker på. Gå da med hundene i bånd lenge uten hilsing etc, til dere ser at de slutter å tenke på hverandre, før dere velger om dere vil slippe dem!
o Hvis to hunder bestemmer seg for å ha konflikt, hold dem alltid unna hverandre uansett. Si ifra til instruktøren så vi kan sørge for at de ikke er på banen samtidig, og sett dere med god avstand til hverandre i pausene. Hindre hundene i å starte stirreutfordring – det er forspillet til kamp.

• Noen hunder har ikke lært å sitte alene og vente, og blir redde av det. Avtal med treningsvenner at dere sitter hos hunden på skift, og lær den gradvis å kunne sitte alene – belønn for ett sekund, to, tre etc, så at du går gradvis lengre unna og til slutt at du kan gå ut av syne! Gå aldri ifra hunden uten en kommando om at den skal bli der, slik at den ikke bare tror du har glemt den. Bur vil også her kunne gi en ekstra trygghet – en hund kan føle seg veldig forsvarsløs når den bare henger fast i et tre der alle kan nå den uten at den kan kommer seg unna!

• Hundene bør forbinde det å komme til banen med ro – så sett dem gjerne rett i et bur og dekk til buret på minst 3 sider så de føler seg trygge for ”angrep” bakfra!

• Belønn ro! Sett deg rolig ned ved hunden, ros rolig og belønn for ro, men ikke kjeft for bråk – det hisser den opp og den kan tro du vil gneldre med den! Du kan heller distrahere hunden ved å la den få enkle, rolige oppgaver som du kan belønne den for!

I PAUSENE:

• Mange hunder må luftes flere ganger enn vanlig i løpet av treningen. Gjør det først, så plasserer du hunden et rolig sted der den kan hvile og gjøre minst mulig i pausen. Det er ditt ansvar å bruke pausene til å lufte hunden, og så plassere den et sted der den kun får lov til å være rolig.

• Først må du forsikre deg om at hunden føler seg trygg der du har bundet/plassert den. Den skal ha det komfortabelt der og ikke føle at andre hunder kan nå den! Derfor anbefaler vi overdekket bur i pausene. Sett opp buret hjemme i stuen med åpen dør og la hunden bruke det som hule/seng og stedet der den får tyggeben. Da blir den vant til å kose seg og roe seg i buret og det kan gjøre det lettere å bruke det på trening.

• Det er viktig at den har vann tilgjengelig i pausene så den ikke må tenke på at den er tørst.

• Når du velger å binde hunden: Bind den i MEGET KORT BÅND! 50 cm er ofte mer enn nok – hunden skal bare kunne sette seg, legge seg og nå vannet sitt, ikke bevege seg rundt og hisse seg opp, tisse på andres ting, stjele godt av sekker eller gruffe med nabohunden!
• Når du binder hunden ytterst i løkken i et vanlig leiebånd på 1,5-2 meter, gir du den en radius på opptil 4 meter, i tillegg til at den når enda en meter med bakparten for å tisse! Dette er vanskelig for andre å bedømme og det blir fort trangt langs banen, så andre kan komme til å passere eller sette seg for nær. Hunden din kan forstyrre andre hunder og eiere, floke til båndet sitt, eller prøve å løpe og klare å sette opp så stor fart at den kan skade nakken sin når båndet stopper den. Stor bevegelsesmulighet gjør også at hunden har mer mulighet til å hisse seg opp. En hund som er bundet skal ikke ha plass til å tisse og markere heller – da begynner den fort å tenke på å markere territorium og blir mer lysten på å gruffe mot passerende hunder, i tilegg til at den når naboens ting og tisser på dem.

• Kort bånd gjelder også når du holder hunden i bånd med mange hunder i nærheten!

• Vær ekstra oppmerksom når det kommer ukjente hunder til området, eller om du vet at hunden din har en konflikt gående med en viss hund – da må du holde deg nær den og gjøre det enklere for den å lykkes. Avtal med førere som hunden din ikke liker, at de holder seg ekstra godt unna deg og din hund! Særlig når du skal på banen bør de ikke la sin hund stå synlig for dere! Ikke snakk med denne føreren med hundene hos dere – da kan de begynne forspillet til kamp! Hunder kan erte hverandre uten at vi vet det!

• Ikke kjeft for bråk – kjeft er å bli med på varslingen, eller å gi hunden oppmerksomhet hvis den ikke vil at du skal gå fra den! De fleste hundene piper/hyler/bjeffer for å varsle om inntrengere, for å tilkalle deg eller for å få lov til å komme ut og trene mer. Om du kjefter, kommer du jo og gir den oppmerksomhet/støtte, og hunden har da oppnådd hensikten med å bråke.

• Fort deg heller bort til hunden og belønn når den er stille – i starten kanskje bare ett sekund idet den trekker pusten, senere for gradvis lengre tid.

• Gi jackpot hvis den i tillegg legger seg ned – det gir best hvile for hunden din om den lærer seg å ligge rolig i pausene. Det er vanskeligere for en hund å gire seg opp liggende.

• Tren så hunden til at den tåler at du trekker deg litt og litt unna, først mens du er vendt mot den, senere når du snur deg. Etter hvert skal hunden tåle at du går litt ut av syne eller at du hjelper andre ute på banen!

• Etter mange konsekvente repetisjoner forstår de fleste hundene poenget!

Anne Christine Brenne

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s